Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 859 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Meksyk pachnący papryką

poniedziałek, 31 sierpnia 2009 10:26
Wreszcie odwiedziłem ojczyznę Azteków, chociaż podobno półwysep Jukatan to nie jest jeszcze ten „prawdziwy Meksyk". Od czegoś trzeba jednak było zacząć:-]

Podróż  do Meksyku to z dwóch powodów niezapomniane przeżycie. Po pierwsze, możliwość empirycznego poznania zupełnie innej kultury. Spotkania z ludźmi tak inaczej postrzegającymi rzeczywistość. Spokój, życzliwość na każdym kroku i zamiast grymasu na twarzy, szczery uśmiech u większości rdzennych mieszkańców.


Po drugie, to jedna z najpiękniejszych podróży kulinarnych jakie odbyłem. Półwysep Jukatan jest miejscem magicznym. Z podziwem patrzyłem na historyczne budowle, które przypominają misterne konstrukcje z klocków lego. Jednak dopiero 200 km w głąb kraju, na starym miejskim bazarze poczułem aromat egzotycznej krainy. Smaki wędzonej papryki, która oczarowała mnie niemal jak kolendra.

 

Smażona, czy gotowana wołowina, a w zasadzie to, co z niej zostało, czyli sama skóra z dużą ilością limonki - dla mnie stanowiła prawdziwy rarytas. Tortilla wypiekana w mini „kombajnie" nic a nic nie przypominająca tej, którą mamy na ojczystej ziemi. Guacamole i inne cudownie pachnące sosy na bazie zielonych lub czerwonych pomidorów podawane absolutnie do wszystkiego.


Pierwszy raz spotkałem się z marynatą do mięs i ryb pod nazwą Achiote. To czerwona masa, która w smaku jest lekko kwaskowa i, jak się okazuje, nie tylko w Meksyku smakuje dobrze z mięskiem.

Mam ważną przestrogę dla podróżnych.  Uważajcie, gdy w Meksyku zamawiacie chilli con carne. Może się okazać, że dostaniecie kawałek wołowiny z papryczka chilli.  Tak rozumieją tę nazwę meksykanie.


Chilli con carne które kosztujemy w Europie to tylko z pozoru tradycyjna potrawa z Meksyku. Tak naprawdę to rodzaj kuchni tex-mex mającej więcej wspólnego z zachodem USA niż prawdziwym Meksykiem.  Krajem, który kojarzy mi się od teraz ze wspaniałą kuchnią, fantastycznymi ludźmi i pięknymi krajobrazami. Właśnie w tej kolejności.


Za wspólne odkrywanie kulinarnych tajemnić Meksyku chciałbym bardzo podziękować tygodnikowi "Gala" oraz całej ekipie "Smaków podróży". Szczególne podziękowania należą się Marcinowi Suderowi, autorowi zdjęć.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

sobota, 29 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  242 124  

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl