Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 012 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Powrót do akademii

środa, 22 lipca 2009 11:09


Podczas studiów na warszawskiej SGGW zawsze podziwiałem zacnych wykładowców. Byłem i jestem pełen uznania i szacunku dla ich ogromnej wiedzy. Imponowali mi również umiejętnościami ciekawego przekazania wiadomości.

Istotne znaczenie miała też ich anielska cierpliwość. Zająć grupę krnąbrnych studentów (nie chciałbym uogólniać, ale na pewno mnie i moją tzw. „grupę trzymającą władzę") naprawdę nie było łatwo. A oni robili to bez żadnych problemów. Trzeba też przyznać, że mieli do tego odpowiednie narzędzia, którymi mogli zarysować kryształowe karty indeksu - działało niezawodnie.


Móc pracować z autorytetami - bezcenne, przynajmniej dla mnie. Dlatego też jak tylko dowiedziałem się, że powstaje nowy projekt „Akademia Zdrowia Philipiak", przy którym partnerami będą m.in. moi wykładowcy, wybitni specjaliści w swoich  dziedzinach, długo się nie zastanawiałem. Wraz z grupą ekspertów - dietetykiem, kardiologiem i psychologiem żywienia, tworzymy radę programową, która przygotowuje projekty z zakresu edukacji prozdrowotnej. Właśnie rozpoczęliśmy dwa programy.


Pierwszy z nich nosi nazwę „ Zdrowa kuchnia przedszkolaka". Jest to cykl szkoleń dla osób pracujących w przedszkolach, mający na celu przedstawienie najnowszych wyników badań oraz sposobów na zdrowe żywienie naszych najmłodszych pociech.

Drugi projekt, „Orientuj się na zdrowie" skierowaliśmy do dorosłych. Podczas kulinarnego pokazu, który odbywa się w salach kinowych pokazujemy, że zdrowy tryb życia i zdrowe odżywianie może być atrakcyjne i smakowite. Dla aktywnych uczestników spotkań przewidujemy też ciekawe nagrody.


To odpowiedzialność i przyjemność jednocześnie stanąć po drugiej stronie katedry i dzielić się swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami. Tym bardziej, że szkolenia prowadzę wspólnie z dr Dariuszem Włodarkiem, specjalistą z dziedziny dietetyki, który nie tak dawno był jeszcze moim akademickim „panem doktorem" z wydziału.


Po pierwszym szkoleniu i kulinarnym show, które odbyły się 25 czerwca w Łodzi, wiem już skąd w wykładowcach na uczelniach tyle pasji i zaangażowania. Przekazywanie wiedzy to spora satysfakcja. Wiem też, że nie jest to łatwe zdanie, dlatego z energią przygotowujemy już kolejne spotkania. Do końca roku planujemy jeszcze Gdańsk, Toruń, Kraków, Katowice i Wrocław. Dodatkowo z przedstawicielami przedszkoli spotkamy się jeszcze w Olsztynie, Warszawie i Lublinie.


Serdecznie wszystkich zapraszam na nasze spotkania. Namawiam również do tego byście nas informowali o tym, gdzie warto jeszcze pojechać.


Pozdrawiam

„Wykładowca - amator" Karol



Podziel się
oceń
1
1

komentarze (24) | dodaj komentarz

List do Sejmowej Komisji Zdrowia

piątek, 03 lipca 2009 16:14
W odpowiedzi na dyskusję jaka miała miejsce w Sejmowej Komisji Zdrowia przesłałem do parlamentarzystów list następującej treści:

Szanowni Parlamentarzyści,

ucieszyła mnie informacja, że Sejmowa Podkomisja ds. Zdrowia Publicznego zajęła się prozdrowotną edukacją społeczeństwa. Propagowanie zasad zdrowego żywienia w programach telewizyjnych uważam za doskonały sposób na polepszenie kondycji Polek i Polaków. Byłem jednak głęboko zdumiony tezą, że przyczyną otyłości naszego społeczeństwa jest „promowanie" tradycyjnych polskich dań przez znanych kucharzy.


Jestem wielbicielem polskiej tradycji kulinarnej. Wspólnie z kolegami, znakomitymi kucharzami, gospodarzami programów kulinarnych i osobami prowadzącymi restauracje, od wielu lat pokazujemy, jak różnorodna, smakowita a przede wszystkim właśnie zdrowa może być polska kuchnia. Wartościowe kasze, zdrowe ryby, świeże warzywa i doskonałe polskie owoce - to składniki, które na co dzień wykorzystujemy tworząc karty dań i przygotowując scenariusze programów kulinarnych.


Warto gruntownie przyjrzeć się naszej pracy. Można natychmiast zauważyć, że stawiamy na zdrowe sposoby gotowania - na parze, bez tłuszczu, bez smażenia i panierowania.

Uczestniczymy w akcjach edukacyjnych. Prowadzimy kursy i szkolenia kulinarne. Wydajemy książki. Prowadzimy fundacje krzewiące kulturę polskiego stołu. Współpracujemy z lekarzami i dietetykami. Każdego roku setki razy spotykamy się z publicznością, tłumacząc co to znaczy zdrowa żywność i jak przygotować obiad, by był smaczny i zdrowy.


Żałuję, że nie udało mi się spotkać z Państwem zanim wygłoszona została krzywdząca opinia. Chętnie osobiście przekonam każdego, że promowana w telewizji kuchnia jest zdrowa i wartościowa. Powinniśmy dyskutować też o tym, jak do zdrowych nawyków przekonać Polaków.


Poproszę o wyznaczenie terminu posiedzenia Wysokiej Komisji, na którym mógłbym się stawić, by rozwiać Państwa wątpliwości i wspólnie zastanowić się nad rozwiązaniami korzystnymi dla zdrowia całego społeczeństwa.


Ogromna jest siła stereotypu. Za często jeszcze polska kuchnia to tradycyjny schabowy, smażona kapusta i ziemniaki ze skwarkami. Właśnie z takim postrzeganiem wspaniałej spuścizny kulinarnej naszego kraju staramy się walczyć. Jednak choć nazwisko zobowiązuje, w moich potrawach i w daniach promowanych przez moich znakomitych kolegów, z rzadka spotkać można klasyczną okrasę.


Z poważaniem.


Karol Okrasa


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (26) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  245 571  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD