Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 782 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Na "ostrym" końcu świata

poniedziałek, 29 marca 2010 11:29

Tysiące kilometrów, kilkanaście godzin w samolocie i ogromna amplituda temperatur. Wyprawa do Chile, najdłuższego państwa świata (4 300 km), to kolejna przygoda pełna egzotycznych kulinarnych przeżyć.

W stolicy państwa, Santiago de Chile, odbył się 34 Światowy Kongres Szefów Kuchni (WACS - Word Association Chefs Society). Dzięki wsparciu firmy Philipiak Polska mogłem wspólnie z moimi znakomitymi kolegami, szefami z „Klubu Szefów Kuchni" reprezentować Polskę wśród 53 reprezentacji z całego świata.



Reprezentant polskiej kuchni

Kongres trwał 5 dni i poruszał ważne dla rynku światowe gastronomii aspekty.  O randze spotkania świadczy fakt,  że w jednej z oficjalnych kolacji uczestniczyła Michelle Bachelet - prezydent Chile.



Przedstawiciele KSK wraz z prezesami japońskiego i koreańskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni



Nie byłbym sobą gdybym poza oficjalnymi wykładami kongresu nie wybrał się na poszukiwania smaków oryginalnej kuchni chilijskiej. Co dobrego odkryłem? Na pewno mają w Chile  jedno z najlepszych awokado na świecie. Małe, o ciemnozielonej skórce oraz idealnie  dojrzałe. Tak miękkie, że można je nożem smarować bezpośrednio na chleb. Chilijczycy dodają awokado naprawdę do wszystkiego. Nawet do małych kiełbasek na śniadania - zamiast musztardy.


Kuchnia w Chile jest  bardzo często okraszona ostrymi sosami, na bazie papryczek - nomen omen - chili. Nie są to jednak gęste zawiesiste sosy. W tym klimacie przeważają świeże, aromatyczne i na swój sposób orzeźwiające salsy, z duża ilością pomidorów i kolendry.


Choć Polskę i Chile dzielą tysiące kilometrów, to pomiędzy naszymi narodami można  znaleźć kulinarne podobieństwa. Chilijczycy są smakoszami  zup. Lekkie, aromatyczne rosoły z ziemniakami lub kukurydzą nazywają casuela. Nieodzowna jest oczywiście mięsna wkładka w postaci wołowiny lub kurczaka.


Jedną z ciekawszych potraw, jaką jadłem, była „pastel de choclo", czyli zapiekanka z kukurydzy z warzywami, podawana z mięsem. Pewna urocza gospodyni wytłumaczyła nam, że w domach przyrządza się to danie na słodko lub słono. I Uwaga!!!Wersja na słodko to ta słona posypana cukrem pudrem - to bardzo prosta potrawa i można ja spokojnie przygotować w  każdej kuchni.



Asado - charakterystyczna dla Ameryki Południowej technika  pieczenia mięsa nad paleniskiem

Bogactwo wód Oceanu Spokojnego sprawia również, że można tu być „spokojnym" o prawdziwy ocean wariacji na temat ryb i owoców morza. Niektórych gatunków nie widziałem dotąd nawet w książkach. Przyrządzane są tuż przed podaniem w bardzo lekki i prosty sposób,  często doprawione czosnkiem.



Ceviche - sałatka z marynowaną w soku z cytryny rybą

Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję pojechać do Chile, obowiązkowo zobaczcie targi rybne i warzywne. Warto też skosztować kieliszek jednego z najlepszych win chilijskiego pochodzenia.


Smacznego.

 

 


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (25) | dodaj komentarz

czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  243 763  

Kalendarz

« marzec »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl