Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 011 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Grzyby

czwartek, 23 października 2008 14:20
      Po jesiennych, leśnych wojażach Wasze spiżarnie, piwniczki, zamrażarki i weki z pewnością zapełniły się świeżymi grzybami. Chciałbym Wam zaproponować kilka przepisów na to, jak w smaczny i zdrowy sposób wykorzystać popularne kurki, pyszne maślaki i szlachetne borowiki.

Halibut zapiekany kurkami i orzechami pinii z syropem śliwkowym.

Składniki na 2 porcje:

•    300  g filet halibuta
•    100 g posiekane grzyby kurki
•    1 szalotka
•    Pół łyżeczki miodu wielokwiatowego.
•    50 g uprażone orzeszki sosnowe
•    100 g masło
•    1 łyżeczka słodkiej bułki tartej
•    0.2 kg śliwek węgierek
•    1 łyżka cukru
•    100 ml szkockiej whisky Chivas Regal
•    1 limonka
•    2 plastry świeżego imbiru.
•    Sól, pieprz syczuański, oliwa z oliwek
  
Sposób przygotowania:

      Halibuta doprawić solą , pieprzem  i skropić oliwą. Przesmażyć na złoty kolor z każdej strony bardzo szybko. Grzyby kurki przesmażyć z posiekana szalotką i rozgniecionymi orzeszkami sosnowymi. Doprawić miodem i startą skórka z limonki, oraz sokiem z połowy limonki. Na koniec dodać bułkę tartą i prażyć wszystko na małym ogniu przez 2 min. Na halibucie układamy masę z orzechów i kurek i zapiekamy w piekarniku. Temperatura 170 stopni przez ok. 5-8 min.
      Śliwki wydrążyć i pokroić na ćwiartki. Na patelni upalić cukier na złoty karmel i dodać do niego śliwki oraz imbir. Smażyć przez ok. 30 sekund, następnie zalać whisky i podpalić. Czekać aż ogień zgaśnie i dodać masło oraz skórkę i sok z połowy limonki. Gotować na wolnym ogniu aż sos nabierze zawiesistej konsystencji. Podawać Halibuta ze śliwkami i syropem.


Owsiany suflet  z maślaków  i oliwy truflowej z serem Raclette.

Składniki na 4 porcje:

•    100 g rozgotowanych ciepłych płatków owsianych
•    2 jaja
•    150 przesmażonych na oliwie maślaków
•    1 ząbek czosnku
•    1 szalotka
•    1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
•    100 g sera Raclette
•    2 łyżki suchych posiekanych płatków owsianych
•    50 g Morele suszone
•    100 ml białego wina Jacob’s Creek Chardonay
•    3 łyżki mąki pszennej
•    1 łyżka roztopionego masła.
•    1 łyżeczka oliwy truflowej
•    Sól i pieprz
   
Sposób przygotowania:

      Płatki owsiane utrzeć w misce  z dodatkiem żółtka, dodać do nich posiekane maślaki, szalotkę i czosnek przesmażone na oliwie.  Dokładnie wymieszać , doprawić sola i pieprzem oraz estragonem. Na koniec dodać, oliwę truflową,  piane z białek delikatnie wymieszać i oprószyć przesianą mąką. Małe foremki wysmarować masłem i wysypać brzegi posiekanymi płatkami owsianymi. Wykładać masę i  a do każdej foremki na środku wkładać słupek sera Raclette. Piec w piekarniku  w temperaturze 180 stopni przez ok. 20  min.
      Morele zagotować z winem, odstawić do wystygnięcia żeby nasiąknęły i podawać  z sufletem.

Okoń morski  z sałatką z borowików i kiszonego cząbru  w piance z sałaty rucoli.

Składniki na 2 porcje:

•    2 szt. okoń morski każdy po ok. 0.5 kg
•    6 szt. kapelusze borowików
•    2 gałązki kiszonego cząbru
•    3 szt. serca karczochów.
•    1 ząbek czosnku
•    50 g sałaty rucoli
•    2 szt. pomidorków koktajlowych
•    1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
•    1 cytryna
•    Pół łyżeczki musztardy
•    Oliwa, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

     Okonia doprawić solą i pieprzem, przesmażyć z dodatkiem startej skórki z cytryny. Borowiki pokroić w ładne plasterki i wymieszać z czosnkiem oraz posiekanym cząbrem. Doprawić oliwa i solą. Karczochy pokroić na ćwiartki, przesmażyć na oliwie na złoty kolor, i wymieszać  z sałatką. Udekorować pomidorami koktajlowymi.
      Rucolę zmiksować z sokiem z cytryny i musztardą oraz miodem. Dolewać oliwę cały czas miksując. Przetrzeć sos przez gęste sito żeby nie było żadnych kawałków sałaty, przelać sos do syfonu i nabić dwa naboje. Piankę wylać na talerz na środku wykładamy sałatkę i na niej gorącego okonia morskiego.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało!

K.O.

www.karolokrasa.pl

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

niedziela, 22 października 2017

Licznik odwiedzin:  245 558  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Facet

Pytamy.pl