Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 782 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Miasto, które nigdy nie śpi

środa, 10 lutego 2010 17:05
Skocz do komentarzy

Spełniło się jedno z moich marzeń. Odwiedziłem niedawno Nowy Jork - miasto osławione, multikulturowe, będące ikoną współczesnego świata.


Opinie przed wylotem słyszałem różne, jednak żadna z nich w stu procentach nie znalazła odzwierciedlenia w rzeczywistości. I na tym chyba polega magia Nowego Jorku. Jego zjawiskowość wywołuje u każdego turysty skrajnie różne emocje.

Widok na Manhattan


Zwiedzając Manhattan miałem wrażenie, że przenoszę się do zupełnie nowego świata,  w którym czas płynie nie tyle szybciej, co inaczej.  Nowy Jork żyje 24 godziny na dobę. Jego mieszkańcy pomimo szaleńczego pośpiechu i wydawałoby się ekspresowego trybu życia, zawsze jakimś cudem znajdują czas na rozmowę, uśmiech i poranna gazetkę.


Niesamowita jest też infrastruktura Nowego Jorku. Spokojny i ułożony  krajobraz peryferii, zmienia się  nagle w drapieżny i wyniosły na Manhattanie. Rozświetlony tysiącami neonów Time Square, potężny Empire State Building, sławna Piąta Aleja i ogromny Central Park, w którym odpocząć można od zgiełku metropolii.




Polak w Nowym Yorku


Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja znalazłem mnóstwo małych, kameralnych restauracji  z bardzo dobrą kuchnią arabską i hiszpańską. Kulinarnym odkryciem był dla mnie kawałek amerykańskiej, „starzonej" wołowiny - T-bone Steak. Mięso zanim trafi na talerz przez miesiąc dojrzewa w chłodni. Po tym czasie pokrywa się grubą na 4 cm warstwą pleśni, która przypomina moherowy kocyk z długim włosiem. Smakuje wybornie.



Polonia potrafi zadbać o podniebienia


Zbudowała mnie solidarność Polonii. Ciepłe ich przyjęcie i pogodne nastawienie do życia. Wielu osobom chciałbym serdecznie podziękować -  Haniu i Waldku dzięki za wspólne gotowanie. Koleżanki z Polameru - obiadek z żurkiem w tle był bardzo smaczny. Grażynko, o apetycznym jak moje nazwisku - zwiedzanie Nowego Yorku samochodem...bezcenne!


Wyprawa nie odbyłaby się bez Marioli Durzyńskiej, dziennikarki Polskiego Radia Nowy Jork i mojej serdecznej koleżanki, której jesteśmy na zawsze dłużni za zaproszenie. Dziękujemy razem z Monią.

Podziel się
oceń
25
4

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 listopada 2016 2:53

    Zapraszam :)

    autor

    blog: http://faslam-ohlendorf.de/68lf-schlafzimm/schlafzimmer-gnstig-online-64.html

  • dodano: 07 listopada 2016 7:24

    Dlaczego w reklamie Lidla firmujesz wierutne bzdury o świeżej żywności (czy też polskim mięsie) dostarczanej z chłodni nawet w niedziele. Wstyd taki znawca kuchni i takie bzdury.

    autor nowy

  • dodano: 23 sierpnia 2016 17:30

    Zapraszam :)

    autor

    blog: http://forum.ezjoy.com.hk/home.php?mod=space&username=ysubuta

  • dodano: 29 lipca 2016 11:50

    ok dobry wpis

    autor pisarz3447

    blog: http://www.santacristina88.it/index.php/forum/benvenuto/175-jak-zaczac-prace-licencjacka.html

  • dodano: 14 lipca 2016 20:50

    ok

    autor serenka2335

    blog: http://ayalacarranza.com/agb/

  • dodano: 17 czerwca 2016 15:17

    Nie mam prądu ,nie mam wody w kranie, nie mam pracy ,a żyć trzeba
    a żeby żyć trzeba coś jeść, więc jeżeli chce się pan zapoznac, ze sposobem na tanie, syte i szybko przygotowane a przede wszystkim
    smaczne jedzenie to zapraszam w moje skromne progi
    BEZROBOTNY
    ps.
    odpowiedzi będę szukal na tym blogu

    autor bezrobotny

  • dodano: 26 maja 2016 10:12

    OK WPIS

    autor witek565

    blog: http://www.mcai888.com/comment/html/?125628.html&page=

  • dodano: 08 marca 2016 19:47

    Zapraszam do siebie :D

    autor agnieszkagoral11@gmail.com

    blog: http://odrobina-nieba.bloog.pl

  • dodano: 06 marca 2016 15:48

    Tak trzymać

    autor zuzkazpoznania29

    blog: http://www.touan.com.cn/index.php?title=prace doktorskie

  • dodano: 01 marca 2016 8:56

    Witam. Mam zagadkę kulinarną ; w latach 60-tych w wiosce Paprotnia obok Studzianek Pancernych jadłem kapustę z kartofli. Potrawa niewyszukana ale smaczna i do złudzenia przypominała prawdziwą kapustę. Nikt kogo znam z tamtych okolic nie pamięta jak ta potrawa była robiona a szkoda było by stracić następny kawałek regionalnej historii kulinarnej. Pozdrawiam

    autor Endrus

  • dodano: 25 lutego 2016 10:12

    Panie Karolu błagam niech Pan troci nie nazywa łososiem, łososi nie ma w Wisle!!! Nie po to prowadzi się w PL programy restytucji ryb i wydaje na nie państwowe pieniądze, radzę poczytać na ten temat. Kolejna sprawa pstrąg łososiowy to nazwa potoczna gatunku pstrąg tęczowy, który został wybarwiony w hodowli. Pstrąg tęczowy jest rybą hodowlaną sprowadzoną do PL z Ameryki pod koniec XIX w. itd itd Kłania się wiedza :)

    autor wiedza

  • dodano: 09 lutego 2016 3:02

    dobry wpis

    autor filip19

    blog: http://www.0597kj.com/home.php?mod=space&uid=2626

  • dodano: 31 października 2015 16:16

    Jesteś dobrym kucharzem,tylko nie podoba mi się Twoje oblizywanie palców bez umycia dodane do potraw.

    autor lob1@gazeta.pl

  • dodano: 10 września 2015 8:22

    Zapraszam :)

    autor Anita

    blog: http://greencof.ak2.ovh/jak-opravdu-zhubnout-okamzite.html

  • dodano: 20 lutego 2015 17:42

    Kapitalny wpis!

    autor Daroslaw

    blog: http://tonaszdom.pl/profesjonalna-aranzacja-ogrodu/

  • dodano: 19 lutego 2015 9:02

    Oglądamy czasem ten program ale po tym jaki pan tekst rzucił tamte mu kucharz owi ze chyba żartuje ze mu pan cebulę pokroić , że pan co najwyżej mu wygięte mięso to widzimy ze jest pan wielki gwiazdor, że bez kija nie pochodź.

    autor kryspina

    blog: zamek w Wilanowie

  • dodano: 25 grudnia 2014 13:06

    Hello! Would you mind if I share your blog with my zynga group?<br><br>There's a lot of people that I think would really <br>appreciate your content. Please let me know.<br><br>Many thanks

    autor Regan

    blog: http://www.upominki-reklamowe.biz/gadzety-swiateczne-w-marketingu/

  • dodano: 20 grudnia 2014 12:40

    panie Karolu jestem fanem Pana kuchni ,ale na mił0ość Boską czosnek do wołowiny to profanacja to jak
    WINO DO ŻURU

    autor miro

    blog: brak

  • dodano: 07 grudnia 2014 18:03

    Oj Panie Karolu, jak ja Panu zazdroszczę. A tak w ogóle to bardzo fajny ten blog:)

    autor Aneta

    blog: sellit.pl

  • dodano: 10 października 2014 18:06

    Świetny wpis!

    autor Dorota

    blog: http://www.xilianna.com/comment/html/?714.html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

czwartek, 27 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  243 777  

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl